top of page
kind und kegel2.jpg
A törékeny mozaikcsalád

Hogyan lehet sikeres az együttélés a patchwork- és a mozaikcsaládokban?

Irmela Köstlin • Psychologie Heute • 2019. július 10.

Buda Christina fordításában és szerkesztésében

Gerhard Bliersbach: Mit Kind und Kegel könyvborító

Napjainkban a mozaikcsalád kifejezéssel egyre többen találkozak és válik megszokott családmodellé. Azonban pontosan mit is jelent ez a meghatározás? "Ha egy szerelmespár összejön, és egyiküknek vagy mindkettőjüknek már van gyereke, akkor patchwork konstrukció áll fenn, függetlenül attól, hogy együtt élnek, csak most találkoztak, vagy a gyerekek csak kéthetente jönnek" - írja Katharina Grünewald a Boldog mostohaanya című könyvében.

 

Ez mindenképpen rugalmas hozzáállást kíván meg valamennyi résztvevőtől, ráadásul találkozhatunk olyan öntudatlanul átörökített mítoszokkal és attribúciókkal – mint például a gonosz mostoha fogalma – amelyekkel érdemes foglalkozni és azokat felülírni.

Mindemellett fontos megemlíteni a "mostoha család" és a "patchwork család" kifejezések közötti különbségeket. - említi Irmela Köstlin a Psychologie Heute magazin hasábjain. A "nem is olyan könnyen feloldható félreértés"-ről ír, amely akkor keletkezik, amikor a mostohacsaládokat és a patchwork családokat úgy értelmezik, mintha szinonimák lennének. A különbségek jelentősek: "A mostoha családnak az egyik szülő pótolhatatlan elvesztésével kell megbirkóznia [...], a patchwork családnak viszont a szülőpár egységének felbomlásával járó veszteséggel, és ezáltal a családi környezet (annak meghittségének és biztonságérzetének) elvesztésével".

 

A fogalmi különbségek ellenére mindkét esetben fontos, hogy az új családi konstellációban hogyan lehet boldogulni a mindennapi életben. Természetesen el kell fogadni, hogy a korábbi "ideális család” képe már nincs és nem is lesz többé. Helyette azonban ki lehet alakítani egy stabil és jól működő, új családi szabályrendszert, ami sok pozitívummal is kecsegtet az új családmodellben. A patchwork-család gyermekei gyakran igen talpraesettek lesznek, könnyen alkalmazkonak és a közösségekbe kerüléskor jobban elboldogulnak. A tagjai azonban csak akkor tudnak jól túlélni, ha hajlandóak betartani a kereteket.

További fontos szempont, hogy minél kevesebbet bízzunk a véletlenre, ezért vezessünk be olyan rituálékat, a sokszor zavaros mindennapokba, amelyek nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is támpontot adnak.

 

Karinthy Frigyes híres mondása „A te gyereked és az én gyerekem veri a mi gyerekünket.” is jól szemlélteti, hogy igencsak fontos a szabályok és a keretek megalkotása. Hiszen míg egy klasszikus családmodellben a család kialakulása sok sok évet vesz igénybe, addig a mozaikcsaládoknál ez az idő lerövidül és viszonylag gyorsan kell mind a szülőknek, mind az új pároknak, mind pedig a gyerekeknek alkalmazkodni az új helyzethez.

Azonban ha megértéssel és türelemmel fordulunk egymás felé, akkor egy igazán szeretetteljes és elfogadó családot tudunk megalkotni, amire méltán büszkék lehetünk.

Forrás:

Köstlin I. (2019). Fragiles Flickwerk. Psychologie Heute.

https://www.psychologie-heute.de/familie/artikel-detailansicht/39976-fragiles-flickwerk.html

bottom of page