top of page
helikopter_szulo_tulfeltes-1.jpg
Helikopter szülők

A helikopter szülők gyermekeik személyes autonómiájának a fejlődését akadályozhatják

Susanne Ackermann • Psychologie Heute •

2020. február 08.

Buda Christina fordításában és szerkesztésében

Kép: Pinterest

Sokszor hallhattunk már a helikopter szülőkről, akik sok mindent le akarnak venni fiatal felnőtt gyermekeik válláról, ezért döntéseket hoznak helyettük, és akadályokat hárítanak el, még felnőttkorukban is. Egy családkutató mintegy 300 személlyel végzett kutatásában, 18 és 24 év közötti fiatal felnőttet kérdezett meg a szülői magatartásról és annak pszichológiai következményeiről, s erről Susanne Ackermann számol be a Psychologe Heute magazin cikkében.

 

A kutatás eredménye: „A „helikopterezésre” erősen hajlamos szülők aláásták gyermekeik önszabályozási és mindennapi életük elsajátítási képességét - ezzel akaratlanul is gyengítették önbecsülésüket. A kutatók szerint ez az egyik első empirikus bizonyíték arra, hogy a túlzott védelem rossz hatással van a fiatal felnőttek személyes autonómiájának fejlődésére.”

 

Ez az önállóság szempontjából is fontos, hiszen, ha a szülők ilyen módon próbálják megvédeni a gyermeküket a „veszélyes” világtól, úgy a túlvédett alanyok felnőtt korában ez a világkép fog rögzülni, és ezáltal kevésbé lesznek képesek a szociális kapcsolataik fenntartására – szüleik támogatása nélkül -, a konfliktusok esetében kevésbé tudnak kiállni magukért – hiszen ezt a szülők mindig megoldották helyettük és nem volt lehetőségük megtanulni -, emiatt pedig szorongás alakulhat ki, ami végső soron depresszióhoz is vezethet.

  

Fontos azonban megjegyezni, hogy a „helikopterezés” negatív hatása nem függött össze a szülői magatartás egyéb jellemzőivel, sem az elfogadással, sem a kontrollálással. Ahogy Ackermann is írja, a tanulmány azonban nem ad nekünk választ a közvetlen okok kérdésére: Vajon a szülők helikopter viselkedéssel reagáltak-e serdülő gyermekeik nehézségeire, felerősítve ezzel a gyermekek nehézségeit - vagy a gyermekek pszichológiai problémákkal reagáltak a túlzott védelemre?

 

Így akit érdeklődik a téma iránt, további, angol nyelvű olvasnivalót ajánlok ezzel kapcsolatban:

Kristin Moilanen, Mary Lynn Manuel: Helicopter Parenting and adjustment outcomes in young adulthood: A consideration of the mediating roles of mastery and self-regulation. Journal of Child and Family Studies, 28/8, 2019. DOI: 10.1007/s10826-019-01433-5

Forrás:

Ackermann S. (2020). Zu viel Helikoptern schadet. Psychologie Heute.

https://www.psychologie-heute.de/familie/artikel-detailansicht/40315-zu-viel-helikoptern-schadet.html

bottom of page