top of page
cover_web_1_2021_0.jpg
Mennyire vagy megbocsátó?

A megbocsátásunk mértéke attól függően változik, hogy ki bántott meg minket, és ez a megbántás mikor történt

Robert Enright Ph.D. • Psychology Today • 2021. május 07.

Buda Christina fordításában és szerkesztésében

Kép: Sarah Weishaupt

Gondolkodtál már azon, hogy mennyire vagy megbocsátó? Ha igen, akkor kérjük, töltsd ki az alábbi személyes megbocsátási skálát, amely a The Forgiving Life (Enright, 2012) című könyvben jelent meg. Ez a megbocsátási skála a rendkívül megbízható és érvényes Enright-féle megbocsátási leltáron alapul, amelyet az Egyesült Államok, a Közel-Kelet, Dél-Amerika és Ázsia kultúráiban validáltak (lásd például: Enright et al., 2021). Az alábbi skála 18 rövid tételt tartalmaz.

 

Személyes megbocsátási skála

 

Néha igazságtalanul megbántanak minket az emberek, akár családi, baráti, iskolai, munkahelyi vagy egyéb helyzetekben. Arra kérünk most, hogy gondolj valakire, aki igazságtalanul és mélyen megbántott téged - valakire, aki megsebezte a szívedet. Néhány pillanatra képzeld el gondolatban az adott interakció eseményeit. Próbáld elképzelni a személyt, és próbáld meg átélni a szituációt.

 

Most pedig válaszolj az alábbi kérdésekre az ezzel a személlyel kapcsolatos jelenlegi hozzáállásodról. Nem a múltbeli attitűdök értékelésére vagyunk kíváncsiak, hanem a mostani attitűdjeidre.

 

Kérlek, értékeld az egyes pontokat egy 1-től 6-ig terjedő skálán az alábbiak szerint:

 

1 = Semennyire nem értek egyet

2 = Nem értek egyet

3 = Valamennyire nem értek egyet

4 = Valamennyire egyetértek

5 = Egyetértek

6 = Teljes mértékben egyetértek

 

Kérjük, minden egyes állítás esetében a fenti skálán azt az egyetértési szintet jelöld meg, amely a legjobban jellemzi a jelenlegi érzéseid.

 

Ez az első tételcsoport a jelenlegi érzéseiddel vagy érzelmeiddel foglalkozik az adott személlyel kapcsolatban.

1. ....-t érzek iránta:

 

melegséget (1)

negatív érzéseket (2)

kedvességet (3)

ellenszenvet (4)

boldogságot (5)

dühöt (6)

 

A most következő skála a jelenlegi viselkedéseddel foglalkozik az adott személlyel kapcsolatban.

2. Ezzel a személlyel kapcsolatban a következőt teszem vagy tenném: 

 

barátságot kezdeményeznék (7)

kerülném (8)

segítenék neki, ha bajban van (9)

figyelmen kívül hagynám (10)

szívességet tennék neki (11)

nem beszélnék vele (12)

 

Az alábbi kérdéscsoport azzal foglalkozik, hogy jelenleg hogyan gondolkodsz az adott személyről. Gondold végig, hogy milyen gondolatok foglalkoztatják most az elmédet ezzel a bizonyos személlyel kapcsolatban.

3. Szerintem ő ...:

 

minőségi értékekkel rendelkezik (13)

korrupt (14)

jó ember (15)

 

4. Ami ezt a személyt illeti, én ...:

 

helytelenítem őt (16)

jót kívánok neki (17)

elítélem az illetőt (18)

 

Pontozás

 

Most add össze a következő pontoknál feljegyzett pontszámokat: 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17

 

Fontos: a fennmaradó elemeket (2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18) fordítva pontozd. Más szóval, ha 1-es értékelést adtál, akkor pontozd 6-osra; ha egy elemet 2-esre értékeltél, akkor ezt 5-ösre; ha egy elemet 6-osra értékeltél, akkor 1-esre; és így tovább.

 

Add össze mind a 18 tételre kapott pontszámokat.

 

Az összesített pontszám értelmezése:

 

Ha 18 és 40 közötti pontszámot értél el, akkor ebben a pillanatban kevéssé bocsátasz meg ennek a személynek. Ez nem jelenti azt, hogy a későbbiekben ez nem fog változni. Ha úgy döntesz, fontolóra veheted, hogy részt veszel a megbocsátás folyamatában, hogy megszabadulj a nehezteléstől, és esetleg javítsd a kettőtök kapcsolatát (ha korábban volt ilyen kapcsolat az illetővel).

 

Ha 41 és 63 közötti pontszámot értél el, akkor még mindig kissé alacsony a megbocsátás szintje, de nyilvánvalóan egyre közelebb kerülsz egy olyan pszichológiai állapothoz, amely nem annyira a dühről szól, és ezért talán nem is válsz annyira sebezhetővé. A skála középpontja 63, tehát minden, ami ez alatt van, azt mutatja, hogy javíthatsz a megbocsátási reakciódon, ha motivált vagy a megbocsátási folyamatba való belevágásra.

 

Ha 64 és 86 közötti pontszámot értél el, akkor bizonyos fokig megbocsátást mutatsz. Lehet, hogy minimálisan sérült a szíved, s szükséged van némi megbocsátásra, de nem feltétlenül szükséges, ha érzelmileg meg akarsz szabadulni mások veled szemben elkövetett igazságtalanságainak hatásaitól.

 

Ha 87 és 108 közötti pontszámot értél el, akkor már nagy mértékben megbocsátottál, és jó úton vagy afelé, hogy még megbocsátóbb legyél az adott személlyel kapcsolatban. Valószínűleg nincs már szükséged a megbocsátás folyamatát átélned, hiszen már túl vagy rajta.

 

A jövőre vonatkozóan pedig, a legjobbakat kívánom neked a megbocsátás útján.

Forrás:

Enright Ph.D. R. (2021). How Forgiving Are You?. Psychology Today.

bottom of page