top of page
Kave.jpg
Kávé és lélek

A depressziótól az alvásig -

A kávé 7 hatása a lélekre és az elmére

Stefanie Uhrig • Psychologie Heute • 2022. július 08.

Buda Christina fordításában és szerkesztésében

Kép: Till Hafenbrak

A kávé sok ember számára az élet szerves része: isszák reggel, hogy felébredjenek, a munkahelyen, hogy ébren maradjanak, a kávézóban, hogy beszélgessenek. A kávé összetevőinek - a koffeinnek, de a polifenoloknak is - azonban az élénkítő hatása mellett számos más, pozitív neuropszichológiai hatása is lehet, ezek például a következők:

 

1. Depresszió

 

Úgy tűnik, a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a depresszió kockázatát. Napi 2-4 csészényiről beszélünk. Úgy tűnik, hogy a nők nagyobb hasznát veszik az ilyen mérsékelt fogyasztásnak, mint a férfiak. A túl sok kávé viszont súlyosbíthatja a depressziót. Hogy mennyi kávénak van a legjobb hatása, azt nehéz számszerűsíteni, mivel a tanulmányok igen eltérőek - néha még abban is, hogy pontosan mit jelent az "egy csésze kávé". Az is nagyrészt tisztázatlan, hogy a kávé hogyan hat a depresszió ellen. Ez valószínűleg részben a koffeinnek köszönhető, amely segít egyensúlyban tartani az olyan neurotranszmittereket (közvetítő anyagok) az agyban, mint a szerotonin és a dopamin.

 

2. Parkinson-kór

 

A rendszeres, mérsékelt kávéfogyasztás csökkenti a Parkinson-kór kockázatát is. A depresszióval ellentétben ez a hatás a férfiaknál jelentősebb, mint a nőknél. A mechanizmus itt sem teljesen tisztázott. A védőhatás valószínűleg nem csak a koffeinen alapul, mivel más koffeintartalmú italok, például teák és üdítők nem csökkentik a Parkinson-kór kockázatát.

 

Mindenesetre úgy tűnik, hogy a kávé egésze bizonyos mértékben megelőzi a Parkinson-kórt - de sajnos nem gyógyítja: ha már Parkinson-kórban szenvedünk, a kávéfogyasztás nem enyhíti a tüneteket. Vannak azonban kísérletek a koffein kiegészítő kezelésként való alkalmazására, például a gyógyszerek hatékonyságának növelésére a szervezetben.

 

3. Kognitív képességek

 

Ahogy a kávé felébreszt minket, úgy segíthet javítani kognitív képességeinket, például a memóriát és a reakcióidőt is. Ezt egy olyan vizsgálat mutatta ki, amelyben a résztvevőknek koffeintabletta bevétele után egy vezetési szimulátorban kellett megmutatniuk a képességeiket. A koffeines csoportba tartozó tesztalanyok lényegesen kevesebb hibát vétettek és gyorsabban fékeztek, mint azok, akik csak placebót kaptak. Úgy tűnik, a koffein a vizuális érzékelést is élesíti, ami hasznos lehet a vezetés, a sport és más tevékenységek során.

 

A hatás a nőknél intenzívebb volt, mint a férfiaknál. Különböző tanulmányok még arra is utalnak, hogy a koffein bizonyos mértékig védelmet nyújthat az Alzheimer-kóros demencia ellen - feltehetően lassítja a béta-amiloid plakkok felhalmozódását az agyban, ami az Alzheimer-kórra jellemző. Mivel az Alzheimer-demencia általában jobban érinti a nőket, mint a férfiakat, statisztikailag is gyakrabban részesülnek a kávé védőhatásából.

 

4. Szélütés

 

Korábbi tanulmányok metaanalízise kimutatta, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás csökkenti a stroke kockázatát. A pozitív hatás azonban nem teljesen egyértelmű. Ráadásul úgy tűnik, hogy a hatás megfordul, ha a dózis túl nagy: A sok kávé - napi 7 csészénél több - valójában növelheti az iszkémiás, azaz a véráramlás hiánya által okozott stroke kockázatát, ahelyett, hogy csökkentené azt.

 

5. Neuromuszkuláris betegségek

 

Meglehetősen kétséges, hogy a kávé segíthet-e a neuromuszkuláris betegségek megelőzésében. A neuromuszkuláris betegségek olyan betegségek, amelyekben az izomsejtek vagy az izmokhoz vezető idegek már nem működnek megfelelően. Ez progresszív bénuláshoz vezethet. 

 

6. Alvás

 

Amivel szinte mindenki tisztában van: A koffein károsítja az alvást. Bár az ezt igazolni próbáló tanulmányokat gyakran kis populáción végeztés, összességében elég világos képet festenek: valóban úgy tűnik, hogy a koffein a legtöbb esetben megnöveli az elalvás időtartamát.

 

Ezenkívül a kávé átlagosan csökkenti az alvás időtartamát, valamint az alvás minőségét és hatékonyságát. Az idősebbek nagyobb valószínűséggel érzik ezt, mint a fiatalabbak, és itt viszont úgy tűnik, nincs különbség a nők és a férfiak között. A probléma egy része valószínűleg abban rejlik, hogy a koffein - különösen este - felborítja a nappali-éjszakai ritmust szabályozó belső órát.

 

7. Kávéfüggőség?

 

Sokan úgy gondolják, hogy kávé nélkül nem bírják ki a napot. Tehát beszélhetünk kávéfüggőségről is?

Valószínűleg nem igazi függőségről van szó, ha megnézzük a diagnosztikai kritériumokat. A kávé nem okoz szociális vagy munkahelyi problémákat - sőt, mérsékelt fogyasztása még javíthatja is az egészséget, ahelyett, hogy károsítaná azt.

 

Gyakorlatilag nincs fizikai függőség, és a fogyasztás könnyen ellenőrizhető, ellentétben a nikotin- vagy alkoholfüggőséggel. A függőség másik jellemzője a tolerancia: egyre több és több szerre van szükséged ahhoz, hogy ugyanazt a hatást érd el. A kávéval az emberek hozzászoknak a lehetséges negatív hatásokhoz, például az idegességhez, miközben reggelente továbbra is felkelti őket.

 

A kávéfogyasztásnak tehát mind pozitív, mind negatív hatása is van az egészségre, azonban sok kérdés a mai napig nem tisztázott. A lényeg, hogy amíg nem viszed túlzásba, vagy nem vagy különösen érzékeny az italra, a mérsékelt fogyasztás előnyösebb, mondja Rob van Dam, a George Washington Egyetem mozgás- és táplálkozástudományi professzora is.

Forrás: 

Uhrig S. (2022). Macht munter und mehr. Psychologie Heute.

https://www.psychologie-heute.de/gesundheit/artikel-detailansicht/42069-macht-munter-und-mehr.html

bottom of page