top of page
psychopath.jpg
A pszichopaták 30 ismérve

Vajon miről lehet megismerni a pszichopatákat?

Milyenek a hétköznapokban?

És mitől mások, mint egy egészséges lelkületű személy?

• Psychopathfree •

Buda Christina fordításában és szerkesztésében

Kép: Pinterest

Rengeteg tanulmány született a pszichopaták vonásairól és jellemzőiről. 

De mi a különbség a korábbi tanulmányok és a következőkben bemutatott 30 pontos lista között?

Nos, először is, ez kifejezetten a kapcsolatokról szól. Vagyis rólad is szól. Minden egyes pont önvizsgálatot és önismeretet igényel! Mivel, ha fel akarod ismerni a mérgező embereket, nem összpontosíthatsz kizárólag az ő viselkedésükre. A saját életedben is fel kell ismerned a fenyegető red flag-eket, azaz az intő jeleket.

Akkor nézzük:

1. Idegesnek érzed magad az illető közelében, de mégis azt akarod, hogy kedveljen téged. Azon kapod magad, hogy a legtöbb megkérdőjelezhető viselkedését véletlennek vagy érzéketlenségnek írod le, mert állandó versenyben vagy másokkal a figyelméért és dicséretéért. Úgy tűnik, nem érdekli, ha elhagyod - majd úgyis könnyedén továbblép a következő "energiaforrásához".

 

2. Aláássa az önbecsülésedet és a figyelmeddel játszik. Miután először dicsérettel és hízelgéssel horgonyt vetettek ki rád, hirtelen visszahúzódóvá és érdektelenné válik. Kétségbeesettnek és rászorulónak érzi magát, és gondoskodik arról, hogy mindig te kezdeményezd a kapcsolatfelvételt vagy a fizikai intimitást.

 

3. Bókokkal, hízelgéssel, dalokkal és versekkel árasztja el a Facebook-oldaladat. Naponta többször felhív és tucatnyi sms-t küld neked. Te pedig erre a túlkommunikációra, mint bizalomforrásra támaszkodsz.

 

4. Gyorsan kijelenti, hogy a lelki társa vagy. És valamiért ezt nem találod hátborzongatónak. Elmondja neked, hogy mennyi közös van bennetek. Az első néhány randin te beszélsz a legtöbbet, ő pedig egyszerűen nem hiszi el, hogy mennyire tökéletes vagy számára.

 

5. Összehasonlít téged mindenki mással az életében. Volt szeretők, barátok, családtagok és így tovább. Az idealizálás során eléri, hogy attól érzed magad különlegesnek, hogy elmondja, mennyivel jobb vagy, mint ezek az emberek. Leértékeléskor azonban ezeket az összehasonlításokat arra használja, hogy megbántson téged.

 

6. Hazugságok és kifogások. Mindig mindenre van kifogás, még olyan dolgokra is, amelyek nem igényelnek kifogást. Gyorsabban talál ki hazugságokat, minthogy megkérdőjeleznéd őket. Mindig másokat hibáztat - soha nem az ő hibája. Több időt tölt a viselkedése racionalizálásával, mint annak javításával.

 

7. Nincs ijedtségi reakció a részéről. A szorongás, a félelem és az aggodalom teljes hiánya ott, ahol egyébként lennie kellene. Nagyon könnyen megunja az ismerős dolgokat. Te ezt nyugodtságnak és higgadtságnak tekinted, és gyakran érzed magad kisebbrendűnek és túlérzékenynek, mert ezekhez képest normális emberi érzelmeid vannak.

 

8. Leereszkedő, viccelődő jellegű hozzáállásával sérteget téged. Vigyorog, amikor megpróbálod kifejezni magad. A kötekedés válik a kapcsolatotok elsődleges kommunikációs módjává. Finoman lekicsinyli az intelligenciádat és az eredményeidet. Ha rámutatsz erre, túlérzékenynek és őrültnek nevez.

 

9. A közösségi oldalakat arra használja, hogy féltékenységet és rivalizálást provokáljon, miközben fenntartja az ártatlanság álcáját. Egykor minden figyelmét rád irányítja, de van, hogy kétértelmű videókat és státuszokat posztol, hogy kételkedj az érzéseiben és féltékenyé tegyen.

 

10. Azon kapod magad, hogy nyomozót játszol. Más kapcsolatodban ugyan ez még soha nem fordult elő, s nemvolt rád jellemző, de hirtelen éveket görgetsz vissza a Facebook/Instagram oldalán. Ugyanez a helyzet az ex-ekkel. Válaszokat keresel egy olyan érzésre, amit nem igazán tudsz megmagyarázni.

 

11. Körülveszi magát volt szeretőkkel és potenciális társakkal. Dicsekszik azzal, hogy az exei még mindig le akarnak feküdni vele, de biztosít téged arról, hogy nincs miért aggódnod. Ezek az emberek féltékenységet keltenek benned, és azt a benyomást keltik, hogy a partnered nagyon keresett.

 

12. Túlzó érzelmekkel áraszt el, miközben nem mutat ki semmit. Szenvedélyes kijelentéseket tesz, mint például "Még soha életemben nem éreztem magam ilyen boldognak", teljesen monoton hangon. Úgy hangzik, mintha egy földönkívüli próbálná elmagyarázni, hogyan képzeli el az emberi érzelmeket.

 

13. Te vagy az egyetlen, aki látja az igazi arcát. Mások azt fogják hinni, hogy ő a legkedvesebb ember a világon, pedig csak kihasználja őket a pénzért, az erőforrásokért és a figyelemért, miután stratégiailag sekélyes dicséretekkel tereli el a figyelmüket (gyakran a közösségi oldalakon keresztül). A pszichopaták sokkal tovább képesek fenntartani a felszínes barátságokat, mint a kapcsolataikat.

 

14. Szándékosan provokál és játszik az érzelmekkel. Féltékenynek nevez téged, miután szemérmetlenül flörtöl valakivel. Hisztérikának nevez, miután szándékosan figyelmen kívül hagy téged éss eltűnik akár több napon keresztül.

 

15. Nem tudja beleélni magát a te, vagy bárki más helyzetébe. Azon kapod magad, hogy kétségbeesetten próbálod elmagyarázni, hogyan érezhetné magát, ha így bánnál vele, de ő csak üres tekintettel bámul rád.

 

16. Állandó beszélgetésekbe bonyolódsz az exéről. Név szerint ismered őket, és mindent tudsz a kapcsolatukról - legalábbis a partnered verzióját az eseményekről. Az ex az egyik leggyakoribb beszédtémává válik a kapcsolatotokban.

 

17. Azon kapod magad, hogy az emberi tisztelet alapvető elemeit magyarázod egy felnőtt férfinak/nőnek. Az egészséges lelkületű emberek megértik az őszinteség és a kedvesség alapvető fogalmait. Egyetlen felnőttnek sem kell elmondani, hogy hogyan érzik magukat mások.

 

18. A hibáidra összpontosít, és figyelmen kívül hagyja a sajátjait. Ha rámutatsz a hibáira, mindig gyorsan visszafordítja a beszélgetést rád.

 

19. Hirtelen megun téged. Csenddel büntet, és nagyon bosszantja, hogy azt veszi észre, téged érdekel a szenvedélyes kapcsolat folytatása, amit valójában ő hozott létre.

 

20. Képmutató. Rendkívül magas elvárásokat támaszt a hűség, a tisztelet és az imádat terén. Az idealizálási fázis után ebből azonban semmit sem ad vissza neked. Csalni, hazudni, sértegetni és lealacsonyítani fog. Tőled viszont elvárja, hogy tökéletes maradj.

 

21. Néha úgy tűnik, mintha elfelejtette volna, hogy kinek kellene lennie a közeledben, milyen kapcsolatban is vagytok. Különböző emberek számára különböző személyiséggé alakul - átformálja az egész személyiségét, hogy megfeleljen a különböző közönségeknek. 

 

22. Szokatlanul sok az őrült ember a múltjában. Minden olyan volt partnert vagy barátot, aki nem kúszott vissza hozzá, valószínűleg féltékenynek, bipolárisnak, alkoholistának vagy bármi másnak fog bélyegezni.

 

23. A legmélyebb bizonytalanságaidat próbálja ellensúlyozni. Ha öntudatos vagy a külsőddel kapcsolatban, a világ legszexibb emberének fog nevezni. Ha szórakoztató próbálsz lenni, azt fogja mondani, hogy te vagy a legviccesebb ember, akit valaha ismert. A legnagyobb fantáziáidat is tükrözni fogja, és bármilyen szerepet eljátszik, hogy elnyerje a szívedet.

 

24. Gyakran tesz megjegyzéseket azzal kapcsolatban, hogy mit viselsz és hogyan nézel ki. A megjelenésed megszállottjává válsz, olyan hibákat veszel észre, amelyek valószínűleg nem is léteznek. A kapcsolat alatt és után lényegesen több időt töltesz a tükör előtt.

 

25. Attól félsz, hogy bármelyik veszekedés az utolsó lehet. A normális párok azért veszekednek, hogy megoldják a problémákat, de a pszichopaták egyértelművé teszik, hogy a negatív beszélgetések veszélyeztetik a kapcsolatot, különösen, ha a viselkedésükkel kapcsolatosak. Gyorsan bocsánatot kérsz és megbocsátasz, különben tudod, hogy elveszíti az érdeklődését irántad.

 

26. A sikeres, kedves és vidám emberek megalázásának a megszállottja. Örül a barátságok és házasságok felbontásának. Ha keményen dolgozol azért, hogy az életedben fenntartsd az interperszonális békét, ő küldetésükké teszi, hogy mindent felforgasson.

 

27. Gázlángolás. Nyilvánvalóan tagadja saját manipulatív viselkedését, és figyelmen kívül hagyja a bizonyítékokat, amikor szembesítik vele. Dühös lesz, ha tényekkel próbálod megcáfolni téveszméit.

 

28. Elvárja, hogy olvass a gondolataiban. Ha több napig nem kommunikál veled, az a te hibád, hogy nem tudsz a terveiről, amikről soha nem is szólt neked. Mindig lesz egy önvádló kifogás, ami ezzel együtt jár.

 

29. Önzés és bénító figyelemszomj. Elszívja belőled az energiát, és felemészti az egész életedet. Az imádat iránti igénye kielégíthetetlen. Azt hitted, hogy te vagy az egyetlen, aki boldoggá teheti, de most úgy érzed, hogy bárki, akinek dobogó pulzusa van, megfelelne a szerepnek. Az igazság azonban az: egy pszichopata lelkében tátongó űrt senki sem töltheti be.

 

30. Az érzéseid. Egy pszichopatával való összefutás után őrültnek, kimerültnek, sokkoltnak, szuicidnek és üresnek fogod érezni magad. Felborítod majd az egész életedet – indokolatlanul sok pénzt költesz, barátságokat szüntetsz meg, és keresed a racionális okot mindezek mögött. De nem találod.

 

Megjegyzés: Természetesen a fenti 30 pont csak figyelemfelhívó jellegű, diagnosztizálást csak és kizárólag szakember végezhet.

Ezeket az intő jeleket több mint 1000 túlélő által adott válaszok alapján frissítettük!

Forrás:

https://psychopathfree.com/articles/30-red-flags-of-manipulative-people.212/

bottom of page